Monumentele istorice din Bucuresti si din tara au toate sansele sa arate mai bine. Pentru prima oara, Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI), subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, va acorda credite in valoare de aproximativ 700.000 lei (7 miliarde lei vechi), persoanelor fizice sau juridice de drept privat care detin cladiri cu un astfel de statut. Banii sunt destinati efectuarii lucrarilor de protejare - refacerea fatadelor, repararea acoperisurilor etc., ne-a declarat Madalina Gheorghiescu, sef serviciu creditare din cadrul ONMI. Cei care au in proprietate monumente istorice pot depune, pana la 31 ianuarie, la sediul ONMI, documentatia necesara pentru a intra in posesia banilor. In acest sens, ei trebuie sa faca dovada faptului ca respectiva cladire se afla pe lista monumentelor istorice, dar si dovada unui venit care sa le permita - pe langa suma acordata, care nu depaseste 10 la suta din suma totala de 7 miliarde lei vechi - demararea lucrarilor. O alta conditie este ca monumentul sa nu faca obiectul unui litigiu.
Pana la aceasta data, potrivit Madalinei Gheorhiescu, sunt circa 20 de solicitanti, a caror documentatie, depusa din 2005, este incompleta. Acesta este si motivul pentru care nu s-au acordat pana acum astfel de credite. Actul juridic ce reglementeaza repartizarea acestor fonduri este HG nr.610 din 2003. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, fondurile gestionate de ONMI sunt obtinute din taxa de timbru de 2%, fara TVA, perceputa de la editorii cartilor postale ilustrate, ghidurilor turistice, casetelor video si CD-urilor care prezinta monumente istorice.
Monumentele istorice din Bucuresti si din tara au toate sansele sa arate mai bine. Pentru prima oara, Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI), subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, va acorda credite in valoare de aproximativ 700.000 lei (7 miliarde lei