Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat duminica, la o intrunire a Comandamentului Antiepizootic Central, ca Romania "nu este in situatie de panica", dupa ce in Turcia au fost semnalate decese ca urmare a transmiterii virusului gripei aviare la om.
"In Turcia, lucrurile au stat cu totul altfel. Masurile nu au fost atat de radicale ca la noi", a spus Flutur, precizand ca "reactia autoritatilor romane a fost extrem de rapida in comparatie cu cea a omologilor turci, tinand cont ca primul focar de gripa aviara din Turcia s-a descoperit odata cu cel de la Ceamurlia, dar ei abia la mijlocul lunii decembrie au demarat uciderea pasarilor".
Cainii si pisicile intra in colimator
Flutur a mai aratat ca specialistii din Romania analizeaza in prezent oportunitatea realizarii de examene virusologice si la mamifere, in special la porci, pentru care au mai fost efectuate astfel de analize, cai si bovine, dar si la caini si pisici, pentru a vedea daca "virusul n-a suportat modificari intre timp". Peste 120.000 de pasari au fost sacrificate pana in prezent in cele 23 de focare de gripa aviara depistate in Romania, pentru care Ministerul Agriculturii a platit despagubiri de circa 28 de miliarde de lei vechi, a mai declarat Flutur. "In 15 focare, pasarile au fost ucise in totalitate, dupa care s-a trecut la regionalizare de la alte opt focare", a precizat Flutur. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana in acest moment au fost deja stinse patru dintre cele 23 de focare de gripa aviara semnalate in judetele Tulcea (6), Braila (7), Buzau (3), Ialomita (5) si Calarasi (2). Saptamana aceasta, urmeaza sa fie stinse alte noua focare si sa fie trimisi pui santinela in sase focare, au mai aratat oficialii ANSVSA. "Astazi (duminica - n.r.) autoritatile sanitare au decis sacrifica