Noua varianta de impozitare are neclaritati, dar ofera destule avantaje pentru investitori Intr-un final, varianta de cod fiscal adoptata de Ministerul Finantelor a fost tot una unilaterala, nediscutata cu nimeni si aproape fara ca lumea sa stie ce contine, in ciuda eforturilor din ultima vreme de a schimba situatia. In ceea ce priveste piata de capital, este o varianta cu bune si cu rele si, din intamplare, s-ar putea sa fie chiar un pic mai convenabila decat cea discutata in ultimele
Noua varianta de impozitare are neclaritati, dar ofera destule avantaje pentru investitori
Intr-un final, varianta de cod fiscal adoptata de Ministerul Finantelor a fost tot una unilaterala, nediscutata cu nimeni si aproape fara ca lumea sa stie ce contine, in ciuda eforturilor din ultima vreme de a schimba situatia.
In ceea ce priveste piata de capital, este o varianta cu bune si cu rele si, din intamplare, s-ar putea sa fie chiar un pic mai convenabila decat cea discutata in ultimele luni. Cea mai importanta diferenta pozitiva este ca regularizarea are loc doar la finalul anului, atunci cand se calculeaza si impozitul, iar de aici rezulta niste bani in plus ramasi la investitori in momentul in care acestia vand actiunile, bani pe care, evident, ii pot valorifica mai bine.
Din pacate, a picat si ideea pretului de referinta de la finalul lui 2005, asa ca baza de calcul pentru impozitul de 16% va fi intregul profit. Nu e insa atat de rau, pentru ca s-a revenit la impozitul de 1% pentru detineri mai mari de un an. Mai mult, cota de 16% nu se va aplica decat pentru titluri dobandite dupa 1 iunie 2005.
Instructiunea nr. 12/2005, emisa de CNVM pentru a limpezi lucrurile in mediul bursier, are darul sa le complice si mai mult, mai ales ca are destule parti neclare.