Seful diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuk, a cerut ieri, intr-un interviu acordat cotidianului francez "Le Figaro", organizarea "cat mai curand" posibil a unei conferinte internationale tripartite care sa reuneasca statele furnizoare, statele de tranzit si tarile consumatoare de gaz, informeaza Mediafax.
"Trebuie sa ne punem de acord asupra regulilor jocului", a afirmat ministrul ucrainean, subliniind ca, in momentul de fata, "criza gazului a devenit, practic, o criza intre Rusia si Uniunea Europeana". Dupa cum se stie, Moscova si Kievul au ajuns, saptamana trecuta, la un acord cu privire la pretul de livrare a gazului pentru Ucraina, punand astfel capat unui "razboi" ce provocase diminuarea temporara a livrarilor catre Europa Occidentala, in conditiile in care 80 la suta din gazul rusesc pentru aceasta regiune tranziteaza prin Ucraina. In aceste conditii, a relevat Tarasiuk, "toate statele consumatoare au inteles ca nu au garantii in cazul unei recidive a comportamentului rus, motiv pentru care au trecut la luarea unor decizii ce ar putea avea drept consecinta o posibila reorientare a lor in ceea ce priveste sursele de aprovizionare si o diversificare a surselor lor de energie". Ucraina si Rusia au incheiat un contract pe cinci ani fixand pretul de livrare al gazului rusesc la 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dar care permite Ucrainei sa-l plateasca la pretul de 95 de dolari, prin intermediul unei companii intermediare - RosUkrEnergo - care va amesteca gazul rusesc cu cel provenind din Asia Centrala. (Anterior, Ucraina platea 50 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rusesc.)
Gazele naturale, combustibilul acestui secol
Disputa tensionata ruso-ucraineana, dar si reactiile pe care aceasta le-a provocat in tarile vest-europene, si nu numai, a oferit analistilor politici si economici din diverse capitale ale lumii argume