La tensiunile privind aprovizionarea cu gaze naturale, autoritatile romane raspund prin accelerarea proiectului gazoductului Nabucco, a celui de dublare a capacitatii depozitelor subterane si a interconectarii Arad Szeged.
La solutiile romanesti la eventualele tensiuni privind aprovizionarea cu gaze naturale se lucreaza de mai multa vreme, in scopul diversificarii surselor de import si a cresterii sigurantei furnizarii, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Conducte Si depozite. La sfarsitul lunii iunie 2005, Botas (Turcia), Bulgargaz, OMV, Transgaz si MOL au semnat acordul de asociere in compania Nabucco Gas Pipeline, care va construi si opera conducta omonima. Aceasta este menita sa aduca gaze naturale din zona caspica, Egipt si chiar din Iran pana in Austria. Pe de alta parte, Transgaz a realizat deja 60%, adica 37 km din sectorul romanesc al conductei de interconectare romano-ungara Arad - Szeged. "Romgaz si MOL se afla in acest moment in negocieri privind contractul de transport pe termen lung aferent acestui proiect", se spune in comunicatul MEC.
In fine, Guvernul a aprobat programul prin care capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale se va dubla pana la 6 miliarde de metri cubi, pana in 2007. Anul trecut chiar s-au inmagazinat peste 3 milioane mc, din care o parte a fost de mare folos pe parcursul celor doua zile de criza ruso-ucraineana.
INVESTITII. "Investitiile facute de Romgaz in acest domeniu au fost de peste 52 milioane de lei noi la depozitele Ghercesti, Bilciuresti si Balaceanca, ca si la Botorca. Romgaz si The Rompetrol Group NV au convenit elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de inmagazinare in zacamantul Margineni. In urmatorii cinci ani, Petrom - Group OMV va cheltui 80 milioane de dolari pentru dezvoltarea unor capacitati de inmagazinare de 640 milioane mc in struct