Bursa: Factorii externi au cea mai mare greutate Pentru SIF-uri, anul 2005 a fost unul in care evaluarea la Bursa a actiunilor emise s-a facut mai mult pe baza factorilor externi, si mai putin pe baza performantelor in administrarea investitiilor. Inceputul anului i-a gasit pe actionarii SIF-urilor in febra cresterilor bursiere enorme care au marcat intreaga piata, putini fiind cei care au mai tinut cont de avansul lent al activelor nete administrate. Caderea, evident,
Bursa: Factorii externi au cea mai mare greutate
Pentru SIF-uri, anul 2005 a fost unul in care evaluarea la Bursa a actiunilor emise s-a facut mai mult pe baza factorilor externi, si mai putin pe baza performantelor in administrarea investitiilor.
Inceputul anului i-a gasit pe actionarii SIF-urilor in febra cresterilor bursiere enorme care au marcat intreaga piata, putini fiind cei care au mai tinut cont de avansul lent al activelor nete administrate. Caderea, evident, a fost dureroasa pentru multi, dar destul de normala, daca ne gandim ca ascensiunea pretului avusese la baza doar entuziasmul castigurilor rapide si mari. Dupa o vara in care lichiditatea extrem de scazuta si teama jucatorilor de la bursa de a nu cadea din nou de pe caii mari au redus variatiile de pret, a venit un nou eveniment care a urcat rapid valoarea actiunilor SIF: marirea pragului de detinere la 1%.
Ultimul si cel mai important factor de influenta pentru SIF-uri a fost privatizarea BCR, sumele vehiculate in legatura cu aceasta facandu-i pe multi investitori si analisti sa considere o valoare de cinci-sase miliarde de euro pentru banca la calculul activului net al societatilor de investitii financiare.
Piata a inclus deja in pretul actiunilor SIF aceasta modi