Florin Cuc(Foto: Bihoreanul)
Judecatori si procurori corupti sau incompetenti din intreaga tara dau anual mii de solutii „dupa ureche" sau in functie de interese. Urmare a acestui fapt, Curtea Europeana a Drepturilor Omului este asaltata de plangerile romanilor nedreptatiti.
In multe cazuri, Statul roman este obligat sa-i despagubeasca pe reclamanti, daunele platite de la buget datorita incompetentei sau coruptiei unor magistrati insumand milioane de euro.
In premiera, unui jurnalist bihorean - colegul nostru de redactie Florin Cuc, care, in urma unui proces de calomnie intentat de deputatul PRM Mircea Ifrim, a fost condamnat penal si a reclamat Statul Roman la CEDO - i-a fost admisa actiunea la Curtea Europeana, el fiind invitat sa-si exprime pretentiile financiare pentru incalcarea dreptului la libera exprimare si prejudiciile morale care i-au fost aduse.
Curtea Europeana, ultima speranta
Conform unor informatii furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii, in primele sase luni ale anului 2005, justitiabilii romani au formulat 1627 de plangeri disciplinare contra unor judecatori si procurori din intreaga tara, la care s-au adaugat peste 300 de reveniri.
In tara, la cele 16 Curti de Apel s-au inregistrat alte cateva mii de plangeri. Din toate acestea, CSM a primit de la Curtile de apel si Parchetele de pe langa acestea, in 2005, doar doua actiuni disciplinare.
Judecand dupa aceste rezultate, s-ar putea crede ca avem o Justitie perfecta, in care procurorii nu gresesc niciodata, iar la judecatori abaterile ar fi minore.
In realitate, in toata tara este un dezastru, iar numarul romanilor care se plang la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru ca in tara nu mai au cai de at