Recenta difuzare a primului episod din versiunea 2006 a celebrului blockbuster "Ne-a luat iarna pe neasteptate" a trimis in uitare oarecum prematur un subiect care initial promitea sa tina capul de afis macar cateva saptamani, daca nu luni bune – presupusa criza a gazelor naturale, sau, dupa preferinta, razboiul ruso-ucrainean al gazelor.
Cum zisa criza a fost rezolvata, cel putin provizoriu, rapid si inainte ca majoritatea sa se dezmeticeasca bine dupa sarbatorile de iarna, scandalul a fost curmat din fasa.
Si intrucat pentru cele mai multe media romanesti daca scandal nu e, nimic nu e, n-am avut parte decat in mica masura de obisnuitele reactii isterice pe care astfel de situatii le declanseaza, si care reactii au de regula pacatosul efect de a impiedica o dezbatere rationala, argumentata si la obiect, si care eventual sa mai duca si la oarece concluzii utile.
Nici politicienii romani n-au apucat sa-si dea prea tare in petic.
Doar dl. Ungureanu a pierdut inca o ocazie de-a tacea, cum merge o vorba de-acum celebra in domeniul d-sale, afirmand triumfator ca incidentul ruso-ucrainean mentionat creste sansele de realizare ale conductei Constanta-Trieste… desi conducta ipotetica ar urma sa transporte titei, si nu gaze, si este oricum un proiect ucis de indecizia vreme de mai bine de 10 ani a celor implicati.
La fel de emfatic s-a exprimat dl. ministru si in ceea ce priveste Europa, care chipurile ar trebui in sfarsit sa se gandeasca la diversificarea traseelor de aprovizionare cu resurse energetice primare.
Cineva mai putin dedulcit la fineturi diplomatice ar putea intelege din declaratia cu pricina fie ca Romania si-a rezolvat demult propriile probleme, iar acum este sincer ingrijorata de soarta restului Europei, fie ca (mai probabil) nu e-n stare sa-si rezolve aceste probleme singura si asteapta, ca-n atatea a