A fost o perioada lunguta cand de coruptie s-a vorbit mai mult pe fuga. As spune, chiar cu o oarecare ignoranta, mai ales atunci cand presa a prezentat cazuri grele, musamalizate de unii magistrati din motive usor de dedus. Inclusiv presedintele vorbea de o atenuare a fenomenului la nivel de tara, atentionandu-i pe straini s-o lase mai moale cu etichetarea Romaniei ca fiind corupta.
Premierul nu a iesit nici el in public cu declaratii transante, axate pe combaterea flagelului, cu exceptia zilei de luni cand a incercat sa dovedeasca faptul ca este totusi preocupat de starea natiunii privita sub aspect infractional.
A fost intaia oara cand a dat cu pumnul in masa din cauza marilor nereguli existente in activitatea institutiilor de baza, care se ocupa de solutionarea unor dosare celebre, prezentate in nenumarate randuri inclusiv de ziarul "Romania libera".
Toti spun ca interventia lui Calin Popescu Tariceanu, total diferita de alte declaratii publice, are ca principala explicatie avertismentele referitoare la lipsa de eficienta a guvernului roman in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel macro.
Sunt insa si voci care sunt de parere ca primul ministru a dorit sa-i ia fata fostului coleg de Alianta, Traian Basescu, printr-o inversare de roluri, abordand frontal un subiect ce s-a aflat mult timp doar pe agenda de lucru a sefului statului.
Nu se poate spune ca premierul a reusit sa-i dea peste nas presedintelui, lovind direct in Parchet si CSM, doua institutii care, se stie, sunt pe undeva in "gratiile" Cotroceniului. Absenta lui Dan Lupascu de la intalnirea de luni, la care Botos nu a lipsit, vine sa confirme diferendele dintre unele institutii existente in planul comunicarii si chiar al subordonarii. In mod normal, Lupascu nu avea voie sa lipseasca de la o astfel de intalnire.
Discutiile au vizat dir