Necrozele şi displaziile afectează din ce în ce mai mulţi tineri. Despre cauzele care favorizează apariţia acestor probleme şi modul cum se poate face prevenţia am stat de vorbă cu prof. dr. Ion Dinulescu, profesor consultant la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie de la Spitalul de Urgenţă Elias din Bucureşti. De curând, prof. dr. Ion Dinulescu a devenit membru de onoare al Societăţii Franceze de Ortopedie.
- Care sunt cele mai frecvente operaţii pe care le faceţi?
- Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a fost înfiinţată de un an. Aici se montează proteze de şold, de genunchi şi, în special, se fac revizii de proteze deteriorate anterior. Facem şi toată gama de operaţii ortopedice. În artroze, la cazuri cronice se aplică osteotomii la şold şi la genunchi sau foraje în stadii incipiente, la necroză. Există un departament de chirurgie laparoscopică a genunchiului, în care se fac operaţii de menisc şi ligamente.
- Ce se poate face pentru persoanele care nu au picioarele egale?
- Mai întâi se stabileşte cauza scurtimii: fie este din naştere, fie este determinată de o boală la un os sau la altul. Tratamentul este diferit, în funcţie de aceste lucruri. Se alungeşte doar un os sau şi femurul, şi tibia. Când diferenţa dintre cele două picioare este mai mare de 10 centimetri, trebuie scurtat un os şi la piciorul sănătos. Alungirea se face cu un aparat special. Mai întâi se taie osul, se implantează un aparat, care în zilele următoare se desface treptat. Procesul durează între o lună şi două luni, după care se fixează piciorul, pentru a permite consolidarea. Totul durează în jur de 6 luni de zile. Mai există situaţii în care, din cauza unei tumori, se înlocuieşte tot femurul. Am avut un caz în care am montat o proteză pentru partea de sus a femurului, tumora a recidivat, după care am înlocuit tot osul, cu articulaţie artificială şi la şold, şi la gen