Sistemul de organizare a patronatelor din Romania trebuie reformat astfel incat autoritatile guvernamentale sa aiba parteneri de dialog social, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. "In Romania, din 32 de ramuri nu se negociaza contract colectiv de munca decat la aproximativ 15, tocmai pentru ca nu exista parteneriat din partea patronilor, nefiind organizati pe aceasta linie", a precizat Barbu. Ministrul Muncii a apreciat ca reformarea sistemului de organizare a patronatelor genereaza o oarecare nemultumire si este posibil ca unele patronate, daca se adopta proiectul de ordonanta de urgenta, sa fie nevoite sa se reorganizeze intr-o perioada de un an de zile.
Gheorghe Barbu a facut aceste precizari raspunzand unor afirmatii ale Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), care a cerut luni demisia ministrului Muncii, pentru "promovarea unui Cod al muncii inutil si discriminatoriu pentru patroni, pentru lipsa reformei in domeniul pensiilor si pentru promovarea unei legi a patronatelor care sa serveasca exclusiv unor grupuri de interese". Ministrul Muncii a mai spus ca asteapta o pozitie constructiva din partea UNPR.
Cresterea cu 9,58% a pensiei medii
Referindu-se la reforma in sistemul pensiilor, Barbu a mentionat procesul de recalculare, externalizarea anumitor prestatii din sistem, indemnizatia pentru cresterea copilului, plata concediilor medicale, precum si modificarea legislatiei privind pensiile private.
De asemenea, ministrul Muncii a mentionat cresterea cu 9,58 la suta a pensiei medii si cu 21 la suta a pensiilor celor care au obtinut majorari prin recalculare, considerand ca afirmatia UNPR despre lipsa de reforma in sistemul pensiilor este gresita.
In ceea ce priveste Codul muncii, Barbu a aratat ca acesta a fost recunoscut de toata lumea, inclusiv de organisme internationale, si chiar daca nu este o liber