De la cartea lui Vladimir Tismăneanu, Stalinism For All Seasons. A Political History of Romanian Communism (University of California Press, 2003), n-am mai citit cu o asemenea încântare intelectuală şi senzaţie a descoperirii unui continent necunoscut vreo carte de ,political science" precum Postwar a lui Tony Judt. Am păstrat titlul original, pentru că deocamdată n-am găsit o formulă care să redea în mod acceptabil conţinutul original: Postbelism nu înseamnă în româneşte nimic, După război nu redă sunetul şfichiuitor al originalului, iar celelalte formule care-mi trec prin minte sunt încă mai departe de intenţia autorului. Considerat de ani buni cel mai important istoric american (de fapt, englez) specializat în istoria Europei, Tony Judt a avut o traiectorie intelectuală comună multor intelectuali formaţi în a doua parte a anilor '60: dinspre o stângă militantă, spre dezamăgire, respingere şi, finalmente, o necruţătoare analiză a dezastruoasei moşteniri a utopiei comuniste.
Tony Judt le e binecunoscut intelectualilor români atât din prezenţa directă (a avut câteva întâlniri memorabile cu publicul din Timişoara, apoi la ,Colegiul Noua Europă" al lui Andrei Pleşu, şi, ulterior, la Chişinău), cât şi din publicarea în România a cărţilor sale. Povara responsabilităţii şi Europa iluziilor (aceasta din urmă rezultatul convorbirilor cu membrii grupului ,A Treia Europă") au apărut în 2000, iar ,România: la fundul grămezii" - poate că o variantă mai potrivită a titlului ar fi fost România: coada cozilor -, traducerea însoţită de comentarii a studiului său consacrat candidaturii noastre la U. E., în 2002 - toate, la Editura Polirom.
Profesia de bază a lui Tony Judt este cea de istoric (profesor la New York University, el este şi directorul lui Remarque Institute, dedicat studiilor europene) şi acest lucru trebuie avut în vedere în analiza a tot ce a