Majoritatea parlamentarilor se opune extinderii perioadei de retinere a unei persoane de la 24 la 96 de ore, sustinuta de Basescu. Politicienii au pareri pro si contra maririi termenului de 24 de ore pentru retinerea unei persoane, prevazut de Constitutie. Primii sustin schimbarea acestuia, desi cred ca e greu de realizat, ultimii vorbesc de o masura anticonstitutionala si aberanta.
Mai mult de 24 de ore pentru retinerea unei persoane. Aceasta doreste presedintele Traian Basescu, care sustine in acest sens modificarea legislatiei, solicitata de Politie. Seful statului invoca standardele europene si spune ca sunt tari in Uniunea Europeana unde termenul de retinere a unei persoane este de pana la 96 de ore. El mai aduce drept argument si faptul ca, prin prelungirea acestui termen, pot fi indeplinite drepturile procedurale la aparare, exemplificand cu distanta dintre Satu-Mare si Bucuresti, care este de 12-14 ore, ramanand 12 ore, timp in care Politia poate fi pusa in situatia de a nu respecta drepturile omului. Pentru a realiza insa acest lucru trebuie schimbata Constitutia, care prevede, la articolul 23, ca retinerea unei persoane nu poate depasi 24 de ore.
CONTRA. Multi dintre politicieni nu privesc insa cu ochi buni marirea termenului. "Inca o data se manifesta puternic geniul lautaresc al romanilor. Avem cei mai grozavi profesionisti si cei mai grozavi dirijori: dupa ureche", a spus presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon. In opinia sa, propunerea de majorare a timpului de retinere a unei persoane, nu face decat sa confirme "nobilele traditii militienesti si securistice ale Politiei, dar si ale consilierilor «juridici» ai sefului statului". El a subliniat ca articolul 23, alineatul 3 din Constitutie, prevede foarte clar ca retinerea nu poate depasi 24 de ore. "Vin acum lautarii dreptului si lanseaza idei"