Greva de avertisment de la metrou, anuntata pentru miercuri dimineata, va precede greva generala ce va fi organizata saptamana viitoare, daca administratia nu va oferi in continuare nici o majorare salariala, pe motiv ca bugetul regiei trebuie aprobat de Ministerul Transporturilor, sustine Ion Radoi. Acesta din urma, senator PSD si liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) - a spus, marti, intr-o conferinta de presa, ca, dupa o intalnire de noua ore si jumatate cu administratia, sindicatelor nu le-a fost propus nici un procent in plus la salarii, directorii motivand ca bugetul nu a fost rectificat. Astfel, miercuri, intre orele 4.00 si 6.00, va fi greva de avertisment, metroul urmand sa fie repus in circulatie dupa ora 6.00, in conditiile in care, intr-o zi obisnuita, metroul pleaca pe traseu la ora 5.00.
Salariu minim de 150 de euro
Potrivit liderului sindical, in lipsa unei oferte din partea administratiei, greva generala la metrou va fi declansata saptamana viitoare, intr-o zi ce urmeaza a fi stabilita. Radoi precizeaza ca greva generala de saptamana viitoare ar putea avea un program diferit de cel al grevei precedente, cand pana la ora 16.00 nu circula nici o garnitura de metrou.
Astfel, daca ar fi respectata strict treimea din activitate impusa de lege, ar trebui ca metroul sa fie repus in circulatie abia la ora 19.00. Liderul sindicalistilor spune ca acest program urmeaza sa fie stabilit insa in scurt timp, in Consiliul USLM. Angajatii de la metrou au cerut initial (la greva de la sfarsitul anului trecut) o majorare salariala de 23 la suta, acum solicitand un salariu minim de 150 de euro, care sa fie prins in grila de salarizare, ceea ce ar presupune o crestere de aproximativ 20 la suta. Sindicalistii sustin aceasta revendicare in conditiile in care salariul mediu brut este de 8,6 milioane de lei, iar ultima majorare sal