Gandita ca o modalitate de a combate coruptia, publicarea averilor demnitarilor a reprezentat intotdeauna o sursa de speculatii, atat pentru presa cat si pentru oamenii de rand.
Pornind de la premisa ca, odata ce a cotizat din greu pentru a prinde un loc in Parlament, demnitarul roman va incerca sa-si recupereze si rentabilizeze "investitia", alesilor li se acorda cu greu prezumtia de oameni cinstiti cand vine vorba de a-si prezenta averile.
Cu atat mai mult cu cat explicatiile oferite de unii - de remarcat numarul mare de matusi care aleg sa-si lase agoniseala de milioane de dolari, adunata in timpul unei vieti traite intr-o garsoniera moderna, nepotilor politicieni - frizeaza absurdul.
Daca la Bucuresti declaratiile de avere au nascut povesti neverosimile, in cazul parlamentarilor mureseni lucrurile nu par sa stea nici pe departe asa.
Chiar daca sunt cunoscuti drept persoane avute si capabile de agoniseala, din declaratiile publicate pe siturile Camerei Deputatilor si Senatului rezulta ca alesii nostri nu s-au preocupat prea mult de bunastarea proprie.
Asta in cazul celor care au catadicsit sa completeze formularele, pentru ca pana ieri la ora pranzului (termenul de depunere a expirat ieri) nu erau afisate pe site decat patru. Din doisprezece.
Borbely Laszlo, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a reusit in ultimul an sa-si sporeasca averea cu 10.000 de euro, rotunjindu-si contul de economii pana la suma de 35.000 euro. In rest, nu se lauda cu nici o achizitie imobiliara, auto sau de arta, care sa depaseasca 5.000 de euro.
Si vicepremierul Marko Bela a completat formularul solicitat de lege, insa nici in acest caz nu s-au inregistrat modificari spectaculoase ale bunastarii dem