Un an si jumatate, acesta este rezultatul calculelor pe care Calin Popescu Tariceanu le-a facut pentru fuziunea PNL-PD.
"Dorim sa deschidem discutiile privind fuziunea, desi in unele organizatii locale mai sunt inca dispute intre PNL si PD. Acestea trebuie solutionate rapid, iar discutiile despre fuziune sa nu dureze prea mult. (...) Un an, un an si jumatate cred ca este un orizont de timp rezonabil", a declarat ieri liderul liberal. Cat priveste orientarea viitoarei formatiuni, Tariceanu se multumeste sa aprecieze ca aceasta trebuie sa aiba o "componenta liberala semnificativa".
"Depinde ce ne dorim. Cred ca trebuie sa vedem ce ne apropie unii de altii. Trebuie tinut insa cont si de oamenii care au venit in PNL din convingere. De aceea, viitorul partid trebuie sa aiba o componenta liberala semnificativa", a aratat el. Liderul PNL a precizat ca proiectul fuziunii va fi realizat de un grup de lucru liberalo-democrat, dar ca acesta va fi aplicat incepand cu filialele.
Prioritati liberale
Calin Popescu Tariceanu a prezentat ieri prioritatile politice pe care le are partidul sau pentru 2006. PNL nu renunta la bicameralismul parlamentar, dar vorbeste despre reforma clasei politice. Tariceanu a aratat ca se doreste modificarea Codului electoral, in sensul introducerii sistemului uninominal de vot. De asemenea, se urmareste solutionarea problemelor legate de fraudarea alegerilor, prin prevederea ca electorii sa poata vota doar la sectiile de care apartin.
Tot in ceea ce-i priveste pe parlamentari, Tariceanu a aratat ca PNL sustine introducerea votului nominal in Camera Deputatilor si Senat. Liderul liberal a adaugat ca s-au reluat discutiile cu partenerii in vederea finalizarii acestui proiect. De asemenea, pentru verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor se va crea o structura, cel mai probabil, subordonata ANAF.