BUCATARIA DE ALTADATA In veacul al XVII-lea, pilaful, atat de familiar noua astazi, era o necunoscuta culinara pentru europeni. Primele vesti despre pilaf si prepararea lui le-a aflat Regele Ludovic al XIII-lea de la ambasadorul Frantei la Istanbul, tanarul Conte Roger de Bonville.
In prima sa depesa diplomatica, stiind pasiunea suveranului francez pentru mancaruri alese, ambasadorul l-a informat pe rege despre un preparat misterios, numit de turci "pilaf", ce s-a servit la ospatul dat de sultan in onoarea inaltilor oaspeti. Deasupra imensei tavi, cu care a fost adus pilaful la masa, pluteau arome imbietoare si imbatatoare, carora nu le puteai rezista. Gustul delicat si dulce al orezului auriu, amestecat cu bucati de carne, care se topeau in gura, l-au incantat pe conte. Desi preparatul era destul de gras pentru gustul sau, tanarul diplomat a mancat mult si, spre surprinderea lui, n-a simtit nici o greutate la stomac.
SECRET DE STAT. Daca noutatile privind intrigile politice de la Stanbul, comunicate in depesa, nu l-au prea interesat pe Suveran, descrierea pilafului i-a starnit poftele culinare. Imediat a poruncit sa i se prepare neobisnuita mancare. Surpriza! Nici un bucatar din Franta nu stia ce este si cum se gateste pilaful. Asa ca regele i-a dat ordin contelui sa afle reteta completa a mancarii turcesti. Spre necazul diplomatului, turcii nu i-au dezvaluit secretul prepararii "ciudateniei culinare". Pilaful punea in pericol cariera sa diplomatica. Sperand ca Zeita Fortuna il va ajuta, scrie regelui: "Sire! Se pare ca prepararea pilafului reprezinta un secret de stat pe care nu am reusit sa-l aflu. Nu-mi pierd speranta ca in cel mai scurt timp sa-l obtin de la ieniceri. Pana atunci, va trimit descrierea amanuntita a preparatului care, dupa parerea mea, ii va permite unui iscusit bucatar sa-si dea seama de secretul pregatirii pilafului ce va aduce Majes