Problema creditului de consum a fost indelung dezbatuta in mediile financiare din Romania. Cresterea nivelului de indatorare a romanilor, coroborata cu scaderea accentuata a ratei de economisire a fost considerata, de majoritatea specialistilor o problema serioasa a economiei romanesti. Banca Nationala a luat, in cateva randuri, o serie de masuri destinate reducerii evolutiei agresive pe care creditul de consum a inregistrat-o in ultimii 2 ani.
Cu toate acestea, un studiu realizat de banca centrala arata ca finantarile acordate populatiei au depasit ca valoare atat creditele de productie, cat si pe cele de investitii ale firmelor, in perioada ianuarie - octombrie 2005. Creditul acordat populatiei a atins, astfel, circa 7,24% din Produsul Intern Brut (PIB, estimat de BNR la 281,2 miliarde lei noi), din care creditul de consum a ajuns la 5,36% din PIB, iar imprumuturile ipotecare si imobiliare, la 1,73% din PIB.
Primele doua luni ale anului ar putea aduce o "temperare" a creditelor
Majoritatea bancherilor sunt de parere ca in lunile ianuarie si februarie va urma o incetinire naturala a creditului, ca urmare a cheltuielilor de sarbatori. In acelasi timp, anumite banci vor renunta la unele credite in valuta ca urmare a masurilor recente luate de BNR, privind majorarea rezervei minime in valuta pentru bancile comerciale. Per total, imprumuturile catre firme si populatie au crescut in perioada ianuarie - octombrie 2005 cu o rata medie lunara de 3,3 %. „Structura in lei si valuta a creditului neguvernamental s-a mentinut relativ constanta (40%, respectiv 60%) pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2005", se arata in studiul bancii centrale. „Daca la inceputul anului, componenta in lei a creditului acordat populatiei era dominanta, componenta in valuta a recuperat aproape integral decalajul, astfel incat in luna octombrie, cele doua