RETETA DE VEDETA Tata fumeaza tigari fara filtru, iuti si puturoase. E prieten cu ele de vreo 50 de ani si-ti pare ca si peste alti 50 o sa-l gasesti tot in fata scrumierei lui de fonta plina cu chistoace zdrobite. Ii priesc.
Lui, da. Mie, nu. Am ramas fara bani si acum ma lupt cu fumul gros din masina si cu o usturime de nedescris pe limba de la un "cui" pe care l-am "imprumutat" mai devreme. Stau in fata portii actorului, profesorului si muzicianului Marius Galea si ma zbat sa termin tigara inainte sa intru. E casa de nefumatori si n-as prea vrea sa-si aduca aminte de mine un an de-acum incolo de fiecare data cand intra pe usa. Cel putin nu asa.
Cu duhoarea de tabac tinandu-se de mine ca un musafir nepoftit caruia i-am deschis din greseala usa, sun. Si-mi pare ca las urme de gudron pana si pe butonul infipt in zidul impecabil.
Din politete, sau poate ca e racit, Marius pare ca nu observa "parfumul" ce ma-nsoteste si ma lasa sa ma fac confortabil in sufragerie. Pe masa, cateva sandvisuri micute, dar teribil de aratoase. Iau unul. Exact la timp cat sa trebuiasca sa-i raspund lui Marius cu gura plina. Asa ca, intreb eu! Nu de alta, dar ca sa mestec si eu in tihna.
LA VITEZA. "Asta facem noi cand nu prea avem timp. Si nu prea avem cam deloc. Paine, cu un pic de unt, mozarela, un pic de sunca si masline. Le bagi putin la cuptor si esti satul. Asa ne si place. Nimeni aici nu se complica cu cine stie ce mancaruri elaborate decat foarte rar. O data sau de doua ori am gatit vreo chinezarie si asta mai mult pentru ca am mancat undeva, ne-a placut si am vrut sa o incercam si noi. Cam atat. Sau de pofta."
PE ROMANESTE. "Odata, eram in Franta de mai mult timp si mi s-a facut o pofta nebuna de ciorba de burta. Si acolo, in gastronomia aceea incredibil de bogata, se mananca burta. Am si cateva retete. Dar nu ciorba. Sunt mancaruri cu sos, multa ceapa