GARGANTUA SI PANTAGRUEL Mancare, mancare si iar mancare! Si oricat de mult ne-am propune sa uitam acest cuvant nu cred ca vom reusi! Si asta pentru ca, peste tot pe unde trecem, incepand de la rudele ce locuiesc in alt oras si pana la oameni stabiliti in alte tari, bucatele sunt un simbol necontestat al ospitalitatii.
De asta data, fara sa mai pierdem timpul, vom "ateriza" in Estonia, acolo unde veti fi intampinati cu o oferta pe masura asteptarilor! O paleta larga si inedita de mancaruri care mai de care mai apetisante.
BUCATE DE SEZON. Toate ca toate, dar odata ajunsi in Estonia nu va puteti plange de faptul ca nu aveti bucate pe toate gusturile! Asa ca, daca aveti preferinte culinare de sezon, ati nimerit bine!
Bucataria estoniana reprezinta un izvor nesecat de inspiratie pentru iubitorii de arta culinara si asta pentru ca aici bucatele sunt pregatite si in functie de anotimp. Branza de oaie si cea de capra, carnea de vitel si mancarurile din peste (in special biban) sunt doar cateva dintre preparatele consumate in special primavara. Vara, salatele din legume si fructe proaspete sunt la mare cautare, pentru ca sosirea toamnei sa transforme gastronomia, bineinteles cu ajutorul ingredientelor si al mainilor indemanatice, in adevarate delicii. Totodata, incepe sezonul vanatorii, de o varietate impresionanta, fazanul si capra salbatica devenind principalele "tinte" ale vanatorilor. Anotimpul rece, iarna, aduce ca de obicei mult ger si vreme morocanoasa, motiv pentru care estonienii cad in visare la un pahar cu vin cald si o portie zdravana de carne afumata.
SPECIFIC NATIONAL. "Taidetud munad", adica "oua umplute" cu maioneza si ornate cu fileuri de ansoa si castraveti, reprezinta un fel de mancare popular in Estonia si in acelasi timp foarte usor de pregatit. Pe locul doi in topul preferintelor gurmanzilor sunt ciupercile. Preparate cu carne sa