Romania va atinge in 2006 un nou record absolut in privinta volumului de capital strain atras in economie, de peste 5,5 miliarde euro, apreciaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). Precedentul record a fost inregistrat in 2004, cand investitiile straine au atins 5 miliarde de euro, volum datorat in mare parte marilor privatizari din industrie (exemplul Petrom).
Ca si in anii precedenti, investitiile straine sunt inegal distribuite, fiind ocolite in continuare zonele mai sarace ale tarii, estul, sud-estul Romaniei. Cauza majora o reprezinta infrastructura insuficient dezvoltata. Capitala ramane polul de atractie a investitorilor straini.
"Cresterile de capital social subscris din 2005 arata ca Romania este o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini prin apropiata aderare la Uniunea Europeana. Aceasta tendinta va fi mentinuta si in 2006, cand preconizam ca Romania va atinge un nou record absolut in ceea ce priveste volumul de capital strain direct atras, de peste 5,5 miliarde euro", a declarat, pentru Rompres, consilierul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Iustina Lutan.
1 miliard de euro, profit reinvestit
Potrivit ARIS, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania in 2005 au fost participatiile la capital (1,244 miliarde euro, reprezentand 35,7 la suta din volumul total de ISD), imprumuturile acordate de compania mama structurilor afiliate din Romania (1,239 miliarde euro - 35,6 la suta din volumul total de ISD), precum si componenta profit reinvestit (un miliard euro - 28,7 la suta din volumul total de ISD).
Potrivit statisticilor, in primele zece luni ale anului trecut in Romania au fost inregistrate un numar de 9.617 noi societati comerciale cu participare straina, in crestere cu 17,6 la suta fata de perioada similara a anului trecut