Prezidand sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2005, presedintele Traian Basescu s-a aratat multumit de activitatea acestei institutii, felicitand actuala conducere pentru contributiile aduse reformei in Justitie. Pigmentata de intreruperile repetate ale ministrului Justitiei de catre seful statului, sedinta de ieri a fost una de recunoastere a meritelor Consiliului si de atentionare a "zonei din Justitie care se ocupa de aplicarea legilor".
Asteptata cu interes de autoritati, avand in vedere ca principala calitate a CSM este aceea de a garanta independenta magistratilor, aceasta fiind una dintre conditiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, sedinta de bilant a acestei institutii a avut loc la Institutul National al Magistraturii, in prezenta mai multor oficialitati. Astfel, in afara presedintelui Traian Basescu s-au aflat in sala Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, consilierul de preaderare Dieter Schlafen, presedintele Senatului - Nicolae Vacaroiu, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania - Calin Zamfirescu, decanul Baroului Bucuresti - Cristian Iordanescu, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor - Sergiu Andon, fosti membri ai CSM, precum si Monica Macovei, ministrul Justitiei, si procurorul general Ilie Botos.
Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a venit la CSM, desi fusese invitat de Dan Lupascu la prezentarea raportului Consiliului.
Considerand ca anul 2005 a adus o turnura istorica in analele justitiei, presedintele Dan Lupascu a prezentat ieri, in ultima sa zi de mandat, activitatea institutiei pe care o conduce. Astfel, el a afirmat ca, anul trecut, CSM a avut probleme de credibilitate si de imagine, "ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa gasim solutii sa se remedieze aceste situatii neplacute si nedrepte". Dan Lupascu, citat de Mediafax, a sustinut ca