Comisia Europeana i-a acordat Romaniei, in 2005, patru stegulete rosii (care pot amana integrarea) si 45 de stegulete galbene, ca semn de avertizare. Lupta impotriva coruptiei, securizarea frontierelor si sectorul sanitar-veterinar - trei stegulete rosii care vor ramane "sus" si in 2006.
„In urmatoarele luni, toate eforturile vor fi directionate spre rezolvarea problemelor identificate cu stegulete rosii in Raportul de monitorizare". Cu acest mesaj a venit, la sfarsitul anului, in Parlament, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o incercare de a prezenta ce restante mai are Romania in drumul spre Uniunea Europeana.
Dupa ce Comisia Europeana a prezentat in toamna raportul de tara privind Romania, oficialii de la Palatul Victoria au schitat un Plan de masuri A„foarte strict", a spus premierul. Daca acest plan ar fi respectat, tara noastra ar trebui sa faca in patru luni, pana la raportul CE din 16 mai, ceea ce nu a facut in ani intregi de pregatiri pentru aderare.
Cele doua pietre de moara
Romania are la gat doua pietre de moara, coruptia si frontierele. Acestea sunt cele mai dificile teste ale anului 2006, alaturi de siguranta alimentara, problema despre care ministrul Integrarii, Anca Boagiu, spune ca este pe cale de a fi rezolvata si, prin urmare, este unul dintre steguletele rosii care s-au ingalbenit. Dar coruptia si frontierele sunt de un rosu incandescent.
Atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu sunt constienti ca aceste stegulete pot bloca integrarea, dar spun ca problema este, intr-o oarecare masura, si a Uniunii Europene, cel putin in ceea ce priveste securizarea granitelor.
Actualii guvernanti subliniaza ca n-au putut face prea multe in anul care a trecut deoarece au fost ocupati cu repararea unor greseli mostenite din trecut: 2005 a fost blocat cu schimbarile survenite in