Gata cu scutirile sau taxele modice. De anul acesta, proprietarii de teren agricol sint obligati sa plateasca statului impozit. Decizia nu este pe placul proprietarilor de pamint, nici a celor care isi lucreaza singuri terenul, pentru ca, de regula, veniturile obtinute in urma acestei activitati pe suprafete mici sint infime, nici a celor care il au dat spre lucru altor persoane, deoarece inca sint destui arendasi care toamna "uita" sa-si onoreze contractul. Aceasta, in conditiile in care in majoritatea contractelor de arenda sint clauze speciale in care se precizeaza ca plata taxelor si impozitelor aferente terenului este responsabilitatea proprietarului, nu arendasului, regula valabila chiar si in cazul stabilirii rentei viagere.
Nemultumiti sint si alesii locali, deoarece banii rezultati din impozitele in extravilan nu ramin la bugetul comunitatii ci merg direct la bugetul de stat.
Mai mult, cu impozitul nu este de joaca, bogat sau sarac lipit, proprietarul trebuie sa il achite, altfel repercusiunile sint drastice - se aplica executare silita si se poate ajunge pina la pierderea definitiva a dreptului de proprietate. Din evidentele existente, la nivelul judetului Braila, vor face obiectul impozitarii 388.4535 ha, din toate categoriile de folosinta si clase de fertilitate mentionate in actul normativ prin care se reglementeaza modul de calcul si cuantumul impozitului pe terenul agricol, respectiv Legea nr. 247/2005, privind reforma in justitie si proprietate, Titlul VIII - "Modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal".
Peste 3.000.000 ha pot fi reintroduse in circuitul agricol
De la 1 ianuarie, impozitele pe terenurile agricole si forestiere au fost majorate, de la 11.000 lei/ha, cit a fost in 2005, la valori cuprinse intre 200.000 lei si 400.000 lei pe hectar, in functie de