Rata inflatiei pentru anul 2005 a fost de 8,6%, peste pragul superior al intervalului de variatie tintit de Banca Nationala a Romaniei, preturile de consum al populatiei avansand in luna decembrie a anului trecut cu 0,5%, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS). In aceste conditii, rata medie a inflatiei pentru anul trecut a coborat la 9,1%, comparativ cu 11,9% in 2004, cand inflatia anualizata s-a cifrat la 9,3%.
Initial, obiectivul de crestere a preturilor a fost de 7%, insa a fost modificat la 7,5%, cu o variatie de plus/minus un punct procentual, sub presiunea preturilor administrate. Potrivit informatiilor publicate de INS, serviciile din Romania au cunoscut cele mai multe scumpiri pe parcursul anului trecut, tarifele urcand in perioada decembrie 2004 - decembrie 2005 cu 13,1%. Rata medie lunara de crestere a preturilor la servicii s-a pozitionat la 1%, fiind singura categorie care a inregistrat o dinamica mai mare fata de anul 2004, cand s-a raportat o medie de 0,7%.
Marfurile nealimentare au urcat preturile de consum
Anul trecut, marfurile nealimentare au contribuit semnificativ la cresterea preturilor de consum. Majorarea cu 9,8% a avut un impact mai puternic decat tarifele serviciilor, prin ponderea superioara pe care o detine aceasta categorie de produse in cosul de calcul. La fel ca si in anii precedenti, evolutia preturilor la produsele alimentare a contrabalansat scumpirile din alte domenii. In ultima luna a anului trecut, populatia a platit pentru alimente cu 5,7% mai mult decat in decembrie 2004. Cu toate acestea, in decembrie, alimentele au tinut capul de afis al scumpirilor, preturile avansand in medie cu 1,1%. In aceeasi luna, preturile produselor nealimentare au urcat cu 0,2%, in timp ce serviciile au avut o crestere de 0,3%. Pentru 2006, Banca Nationala a Romaniei a stabilit, impreuna cu Guvernu