NE-AM INTERESAT PENTRU TINE Suntem in sezonul rece, iar ideea de a renova locuinta multora li se poate parea absurda. In general, imbunatatirile si renovarea locuintei se realizeaza in perioada verii, dar ce se intampla daca se vrea ca aceste lucrari sa se finalizeze iarna? Sunt restrictii tehnice pe perioada sezonului rece sau este vorba doar de preferintele multora dintre noi?
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, am vorbit cu dr. ing. Constantin Budan, conferentiar universitar la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, si cu domnul Mihalache Paun, director de produs la firma Baumit. Specialistii mentionati spun ca in domeniul constructiilor exista o regula ce interzice uzitarea materialelor de constructii care folosesc procedee de umectare la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Renovarea in interiorul locuintelor, chiar si a celor neincalzite, poate fi facuta fara probleme, deoarece temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius. Daca insa dorim sa renovam exteriorul locuintelor, trebuie sa luam masuri speciale. Chiar daca in unele zile din iarna temperaturile depasesc 5 grade Celsius, nu este bine sa executam lucrari in exterior, deoarece temperaturile nu sunt constante, scazand foarte repede (ziua pot fi 10 grade, iar noaptea - 5 grade).
INTERIORUL LOCUINTEI Una dintre cele mai laborioase operatiuni din procesul de renovare a locuintei este montarea gresiei si a faiantei. Daca montam gresia si faianta in interior, nu sunt probleme, deoarece temperaturile nu coboara sub limita de 5 grade Celsius, nici macar in situatiile in care locuinta este neincalzita. Singurul dezavantaj al montarii placajelor ceramice in interior iarna este ca adezivul se va usca mai greu (doua-trei zile), din cauza temperaturilor scazute, iar lucrarile necesare renovarii vor dura mai mult. Pentru a remedia aceasta problema, domnul Mihalache Paun ne sfat