Primul loc in topul celor mai fericite popoare il ocupa insula Malta din Marea Mediterana, unde 74% din populatie se considera foarte multumita de viata pe care o are. La rand urmeaza Danemarca, Elvetia si Columbia, unde 71% din populatie s-a declarat satisfacuta de situatia personala. Printre primele zece tari cu un coeficient inalt de fericire se afla si Canada, Finlanda si Ghana, unde mai bine de doua treimi din oameni, respectiv 69%, se declara fericiti. Clasamentul a fost intocmit pe baza unui amplu sondaj de opinie, in cadrul caruia au fost intervievati 100.000 de oameni din 90 de tari.
La coada listei celor mai fericite popoare se afla Tanzania, Zimbabwe, Republica Moldova, Romania si Ucraina, unde doar 20% din populatie se considera multumita de viata.
Familia, mai importanta decat banii
Studiul intocmit de sociologul olandez vine sa spulbere multe dintre miturile despre fericire, observa cotidianul britanic ?The Times?.
Cel mai interesant lucru este, in opinia lui Ruut Veenhoven, faptul ca in lumea in care traim, banii nu mai sunt considerati factorul principal care garanteaza fericirea. El isi argumenteaza parerea prin faptul ca, in topul fericirii, SUA ocupa pozitia a 16-a, dupa Guatemala si Uruguay, iar marile puteri europene - Marea Britanie si Germania - se afla pe locul 21 si, respectiv, 22.
?Fericirea are un plafon?, spune cercetatorul. ?Relatia dintre bani si fericire este guvernata de legea profitului diminuat. Odata ce venitul pe cap de locuitor trece de 10.000 de dolari, proportia de oameni fericiti stagneaza?, explica el, concluzionand plastic: ?Atunci cand ai destui bani sa-ti umpli frigiderul, fericirea este re-lativa?.
Cercetatorul recunoaste ca a fost surprins sa vada mai multe tari latino- americane pe locuri de frunte in topul fericirii, in ciuda faptului ca unele sunt sarace sau se confrun