Compunerea telegramele 'calduroase' destinate lui Ceausescu se lasa cu nopti albe pentru ziaristii bacauani(Foto: )
"Mult iubite si stimate tovarase Nicolae Ceausescu, Mult stimata tovarasa Elena Ceausescu, Cu inimile vibrand de inalta mandrie patriotica, va adresam dumneavoastra, cel mai iubit si stimat fiu al poporului nostru, ctitor stralucit al operei de constructie"… Asa incepeau, de regula, telegramele si scrisorile adresate lui Nicolae si Elena Ceausescu.
Se gaseau tot felul de momente pentru a „da glas simtamintelor de dragoste netarmurita fata de conducatorul iubit si ilustra sa consoarta, savant de renume mondial". Aniversarile zilelor de nastere ale celor doi erau momente cand cuvintele din scrisori si telegrame atingeau culmea superlativelor.
Practic, „amaratul" nostru de vocabular nu le mai gasea. Era o adevarata intrecere in a gasi astfel de cuvinte care, in final, frizau pretiozitatile si ridicolul. Dar nu numai aniversarile perechii conducatoare prilejuiau astfel de exemple, ci , cum spuneam, momentele apareau tot timpul.
Plenare ale CC al PCR, vizite in tara sau peste hotare, punerea in functiune a unor obiective economice, majorari de salarii sau pensii, nu mai zic de zilele festive – 23 August, 1 Mai etc, etc.
Cei care scriu sau vor scrie despre cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu vor vedea ca textul acestor depese a evoluat direct proportional cu cresterea, in intensitate, a acestui cult. Imediat dupa Congresul al IX-lea al PMR –cand, in 1965, dupa moartea lui Gh. Gheorghiu-Dej, N.C. a fost ales in fruntea partidului – telegramele de felicitare au avut un caracter sobru, firesc, as spune.
Insusi Ceausescu a criticat, la Congres, cultul personalitatii, cu referire la Stalin, considera