In ultima saptamina, la Braila au aparut din ce in ce mai multe cazuri de varicela, nefiind vorba, insa, potrivit medicilor, de epidemie.
Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica Braila, dr. Lucica Scutaru, in fiecare an, cu preponderenta in acest sezon, apar cazuri de varicela (cunoscuta si sub denumirea populara de "varsat de vint"), boala infectioasa a copilariei. Medicii raporteaza la sfirsitul fiecarei luni cazurile de varicela inregistrate. "Pentru aceasta boala, in programul national de vaccinari nu este inclus vaccinul antivaricelos, boala fiind cu forme usoare, in copilarie, iar trecerea prin aceasta boala confera imunitate pe viata", a declarat directorul DSP. Potrivit sursei citate, boala se caracterizeaza prin aparitia de vezicule cu lichid (ca picatura de roua), prurit (mincarime) si apar de la cap spre membre. Prin ruperea lor, la scarpinat, se pot suprainfecta, motiv pentru care copilul trebuie supravegheat sa nu se scarpine, acesta fiind fenomenul cel mai neplacut al bolii. Dr. Lucica Scutaru a precizat ca varicela debuteaza cu o indispozitie a copilului, cu diminuarea apetitului, obstructie nazala, subfebrilitate sau febra, dar cu stare generala buna.
"Pentru a preintimpina extinderea aparitiei de noi cazuri, la primele semne de boala, copilul nu trebuie dus in colectivitate. Este indicat ca parintii sa il prezinte la medic, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. De asemenea, copilul diagnosticat cu varicela trebuie sa evite aglomeratiile si vizitele", a specificat dr. Scutaru.
Sursa citata a adaugat ca, local, pentru diminuarea pruritului, se tamponeaza cu pudra sau cu mixtura mentolata. In ceea ce priveste regimul alimentar, acesta trebuie sa fie conform tolerantei copilului, imbogatit cu vitamine naturale din fructe si cu mai multa vitamina C.
In ultima saptamina, la Braila au aparut din