(Foto: )
Incepand cu acest an cetatenii si firmele straine vor putea lua in arenda terenuri agricole. Acest lucru va fi posibil datorita eliminarii de catre Guvern, de la 1 ianuarie 2006, a restrictiilor existente, care excludeau posibilitatea ca strainii sa cumpere sau sa ia in arenda terenuri.
Articolul 3 din Legea Arendarii 16/1994 prevedea ca arendasul, persoana fizica, sa fie cetatean roman cu domiciliul in Romania si sa prezinte garantiile solicitate de arendator.
Totodata arendasul, persoana juridica, trebuie sa aiba nationalitate romana, sediul in Romania si obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole.
Potrivit modificarilor propuse la acest articol, aria celor care vor putea arenda terenuri se largeste considerabil, arendasi vor putea fi cetatenii romani sau straini, persoane juridice straine si apatrizii.
Arendasii persoane juridice pot fi de nationalitate romana sau straina si trebuie sa aiba ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole. Prin urmare persoanele fizice care devin arendasi trebuie sa aiba pregatire de specialitate agricola si sa prezinte garantiile solicitate de arendatori.
Atestatul este eliberat de Ministerul Agriculturii, iar in cazul persoanelor fizice straine, de catre autoritatea competenta din statul de origine sau de provenienta.
Bunurile agricole care pot fi arendate cuprind si ele o arie larga de terenuri cu destinatie agricola precum terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi -, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajari piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care serv