(Foto: )
Intreprinderea de Fibre Artificiale (IFA) din Dej, cunoscuta dupa 1990 drept Cesom SA a fost, alaturi de Combinatul de Celuloza si Hartie (CCH) ,baza economica a orasului in perioada comunismului.
Construita pe platforma industriala din Dej, in imediata vecinatate a fostului CCH, devenit intre timp Somes SA, IFA a trecut printr-o serie de privatizari al caror rezultat a fost devalizarea si falimentarea fabricii.
In prezent, Cesom SA este o rusine a Dejului, iar din fabrica au ramas doar niste ruine, ca dupa un veritabil razboi.
SC Lacosin SRL Constanta, o societate in care, potrivit surselor noastre, sefii se apeleaza in functie de grad, ori maior, ori colonel, a taiat si comercializat utilajele Cesom SA, obtinand profituri considerabile.
Intre timp, Lacosin SRL a transformat Cesom SA in punct de lucru pentru taierea fierului vechi, iar efectele poluarii rezultate de pe urma acestei activitati au fost constatate de Garda de Mediu Cluj. In acest sens, comisarii Garzii de Mediu au sesizat organele de cercetare penala.
Devenita nerentabila in urma pierderii pietei de desfacere, societatea Cesom SA Dej – producatoare de fibre artificiale - a intrat in portofoliul intreprinderilor scoase la privatizare de FPS. Prima societate interesata de Cesom SA a fost Martis din Austria.
Desi s-a inceput procesul de preluare a fabricii de catre austrieci, prin diverse manevre a intrat pe fir societatea Ascop din Cehia. Insa, dupa ce au procesat cateva mii de tone de materie prima, cehii de la Ascop au lasat fabrica inglodata in datorii si s-au intors acasa. Intr-un final, statul a decis dezmembrarea Cesom SA.
Scoasa la mezat, fabrica a incaput pe mainile unor constanteni. SC Lacosin SRL Constanta a taiat s