Daca nu ar fi existat, America ar fi trebuit inventata, pentru ca acolo tot ceea ce in Europa tinde sa fie disimulat, ascuns sub pres este scos la iveala in mod spectaculos. Sa luam ca exemplu cel mai recent scandal de coruptie, aflat in derulare. Este vorba de cazul lui Jack Abramoff, lobby-ist si mare corupator de politicieni.
Arestat pentru malversatiuni financiare, el si-a negociat o pedeapsa mai usoara in schimbul unor informatii privind oamenii politici pe care i-a mituit in schimbul unor masuri legislative favorabile afacerilor sale. Alesii natiunii americane au acceptat mese la restaurante de lux, excursii platite la turneele de golf, vacante pe insule paradiziace in Oceanul Pacific.
Procesul nu s-a incheiat, dar unii congresmeni au inceput deja sa-si marturiseasca vinovatia: Randy Cunningham din San Diego, de pilda, a recunoscut ca a primit 2,4 milioane de dolari mita sub forma unor cadouri scumpe, cum ar fi un Rolls Royce, covoare persane si un iaht.
Congresmenul Cunningham nu este singurul, dar cea mai importanta victima a acestui scandal de coruptie pana acum este fostul sef al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, acuzat deja in Texas pentru nereguli grave in colectarea fondurilor de campanie.
Nici democratii nu stau mai bine, de vreme ce speaker-ul Camerei Reprezentantilor s-a grabit sa doneze unor organizatii caritabile suma primita in campanie de la Jack Abramoff.
Tot ce citim in ziarele americane si britanice despre acest caz seamana pana la urma cu filmele americane in care politicienii sunt mai totdeauna corupti, mizerabili, gata uneori sa omoare pentru a-si apara reputatia patata. Ciclul „viata bate filmul" nu s-a incheiat.
Ne-am putea intreba, in acest context, de ce nu vedem si la noi filme, piese de teatru sau seriale despre politicieni corupti. Presa geme de astfel