Ca si ?muierenii? din Dolj sau ?macauanii? din Cluj, toti ?ciumatii? se declara oameni destoinici, gospodari si nu se simt stigmatizati de poreclele caraghioase care li se trag de la locul lor de resedinta. Dupa aproape jumatate de secol de la schimbarea denumirii localitatii in Olarii Vechi, localnicii inca isi mai zic ?ciumati?.
Legenda locului spune ca toti cei care nu au supravietuit ciumei erau ingropati in padurea de la marginea satului. Ciumati numara acum putin peste 1.000 de suflete. Urlati, Sfarleanca, Pitigoi, Cicrac, Malamuc - sunt alte cateva denumiri mai putin obisnuite cu care au fost botezate localitatile prahovene de-a lungul timpului. Altele, cum ar fi Fricoasa sau Dosurile, au fost rebotezate de comunisti sau au devenit cartiere ale aglomerarilor urbane.
Unde si-a priponit Stefan calu?
Si in Neamt exista localitati cu nume nostime: Cazaci, Pataligeni, Talpalai, Borseni, Doamna, Paraul Carjei, Casaria, Unghi, Curechistea sau Batranesti.
Dintre toate se detaseaza Calu-Iapa, veche asezare din comuna Piatra Soimului. In zona, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, indeletnicirea de baza era cresterea cailor, exemplarele fiind folosite pentru armata domneasca. Cum hergheliile de iepe si cele de armasari trebuiau sa fie separate, este posibil ca numele de Calu-Iapa sa vina de la locatiile unde se aflau grajdurile.
Cand locuiesti intr-o comuna care se numeste Priponesti, te numesti ?priponestean?. Asa isi spun locuitorii comunei galatene asezate in nordul judetului. ?Pe aici a trecut Stefan cel Mare si ai lui. A poposit pe locurile acestea. Si se zice ca insusi Stefan si-a priponit calul aici. Si gata, de atunci se numeste Priponesti?, spune viceprimarul Sebastian Lupu.
Oamenii sunt convinsi ca la ei se face cel mai bun vin din tara: ?Pai se face bun vinul la Priponesti. Si, mai ales, se bea r