Afaceristul Viorel Gug, care anunta anul trecut ca spera sa scoata 100 de miliarde de lei vechi din vanzarea scutecelor "Gughis", a infiintat firma Gughis SRL dupa ce a luat, la un pret de nimic, o linie de fabricatie adusa din strainatate pentru societatea din Dej Farmasorb SA.
Pretul poate nu ar fi fost de nimic, daca Gug binevoia sa plateasca toata suma care i s-a cerut, acesta achitand insa numai un sfert.
Conducerea Farmasorb, in frunte cu primarul Dejului, PNL-istul Ioan Ungur, s-a folosit de societate pana ce aceasta a ajuns, in conditii suspecte, la faliment, iar apoi, cu ajutorul unui lichidator din localitate, au facut cadou afacerea de milioane de dolari lui Gug.
Creditorul principal al Farmasorb, Eurom Bank (fosta Dacia Felix, de unde s-au infruptat Ungur si gasca sa de la firma), incearca, prin intermediul actualului lichidator al societatii din Dej, sa recupereze banii. Numai ca utilajele de la Farmasorb au fost duse din Dej de Viorel Gug si „ascunse" bine in spatele mai multor firme.
Drumul in afaceri al lui Viorel Gug a inceput aproape simultan cu infiintarea, in 1991, a societatii Farmasorb Dej, ce avea ca obiect de activitate fabricarea scutecelor. Inainte de 1989, dupa terminarea facultatii in Bucuresti, Viorel Gug a primit repartizare la fostul Combinat de Celuloza si Hartie (CCH), actualmente Somes SA, in incinta caruia a avut sediu Farmasorb.
Dupa 1990, tanarul inginer Gug a inceput propria afacere in domeniul distributiei de hartie. Pe atunci, directorul CCH, Ioan Ungur, era si presedintele Consiliului de Administratie al Farmasorb.
Printr-un mecanism complicat, ajuns degeaba pe masa organelor de ancheta, conducerea Farmasorb a achizitionat o linie de productie ce costa in anii ‘90 in jur de 4 mil