Catina (hippophae rhamnoides) este un arbust tufos, intâlnit in parcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisuri, pe coastele pietroase, râpe, stânci, din regiunea litorala pâna in zona montana, de-a lungul râurilor si islazurilor, pe mari suprafete in Subcarpatii Munteniei si Moldovei. Fructele de catina contin o substanta uscata - pectina, proteine, betacaroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier, vitaminele C, D1, B2, F, E, P, K, B9. Uleiul din fructe de catina contine de zece ori mai mult betacaroten decât morcovul, iar acidul ascorbic poate ajunge pâna la 1.500 mg%. Actiune terapeutica Substanta activa din catina are actiune antioxidanta, incetinind procesul de imbatrânire al organismului, este un tonic general antianemic, vitaminizant, imuno-modulator, are actiune sinergica cu interferonul, este protector coronarian, antiarterosclerotic. Imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. Prin continutul de betacaroten previne aparitia cancerului. Aplicat extern, este un bun cicatrizant, antiinflamator, nutritiv si regenerator al pielii. Creste rezistenta la efort, este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Produse Proprietatile extraordinare ale catinei au determinat aparitia multor produse naturiste: tincturi, siropuri, capsule care contin fructul uscat in amestec cu alte plante sau uleiuri volatile, oteturi, sapunuri etc. CATINOFORT, sub forma de capsule, se foloseste in tratamentul scaderii acuitatii vizuale. Siropul de catina are efecte mineralizante, antioxidante, creste imunitatea, pofta de mâncare, este util in osteoporoza si, in general, in fixarea calciului in oase. Crema cu catina este folosita pentru tratamentul cosmetic al tenurilor uscate sau ridate. Amestecul de otet cu catina actioneaza pentru o buna drenare a bilei, pentru stimularea func