Calitatea mediului de afaceri a fost, in cadrul unei intalniri, principala tema de discutie dintre reprezentantii Patronatului National Roman (PNR) si cei ai sindicatelor, ambele parti aratandu-se ingrijorate fata de evolutia economiei romanesti in contexul apropierii datei aderarii la UE, si nu numai.
Astfel, potrivit agentilor economici membri ai PNR, printre dificultatile majore care influenteaza decisiv calitatea mediului de afaceri autohton ar fi fiscalitatea excesiva. "Numerosi manageri se alatura parerilor formulate de analisti, acuzand situatia in care capitalul este mai impozitat decat munca. Pe langa impozitarea de 16% se adauga cei 10% din impunerea pe dividende", a opinat Florian Costache, presedintele PNR.
Tot in acest context, Costache a mai amintit de taxele parafiscale, precum cele pentru Registrul Comertului, cele notariale, tarifele pentru autorizatia de transport international, avize si autorizatii de mediu, tarifele pentru evaluarea si avizarea studiilor de fezabilitate etc. Toate acestea, in acceptia membrilor Patronatului, sunt apreciate ca fiind excesive, iar unele dintre ele, nejustificate.
Reprezentantii PNR s-au mai plans ca programele de sustinere financiara a sectorului privat sunt insuficiente, in acelasi timp accesul la credite si lipsa de transparenta a acestora ingreunand finantarea coerenta a sectorului. Nemultumirile nu se opresc aici, costurile ridicate ale unui loc de munca si dobanzile ridicate la credite fiind si ele punctate de Patronat.
Birocratie excesiva
Un studiu realizat de acesta din urma releva faptul ca 40% dintre cei chestionati si-au aratat nemultumirea fata de dificultatile in accesarea fondurilor nerambursabile. Respondentii au afirmat ca sunt foarte accentuate lipsa de informare, furnizarea cu intarziere a fondurilor, precum si procedurile complicate si excesiv birocrati