Numarul bolnavilor diagnosticati cu diabet zaharat a crescut in anul care a trecut, atingind cifra de 5.570, cu 340 mai mult fata de anul 2004, potrivit datelor furnizate de dr. Aurelia Minescu, medic primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice. Ca procent, acestia reprezinta 1,5% din totalul de 373.897 locuitori ai judetului nostru. Dr. Minescu a explicat ca diabetul este o afectiune cronica, care se trateaza prin regim alimentar si medicatie hipoglicemianta orala sau insulino-terapie. "Cu fiecare an, creste numarul de cazuri nou aparute. Aceasta explozie de cazuri noi apare la rudele de familie de gradul I ale pacientilor diabetici, la pacientii cu obezitate (exces de obezitate), la la persoanele dislipidemice (tulburarea metabolismului lipidic), la femeile care au dat nastere la feti macrosomi (cu o greutate de peste 4.000 grame). O alta cauza a aparitiei diabetului zaharat o constituie alimentatia neechilibrata in principii nutritive, cu exces de glucide rafinate (zahar, miere de albine, dulceturi, gemuri, ciocolata) sau bogate in grasimi nesaturate (smintina, maioneza, frisca), la care se adauga stresul, sedentarismul si fumatul" a declarat dr. Aurelia Minescu.
Sursa citata a adaugat ca diabetul zaharat afecteaza, in special la pacientii cu vechime mare a bolii, vasele mari de singe (macroangiopatia diabetica) si pe cele mici (microangiopatia diabetica).
Diabetul afecteaza organele interne, nervii periferici, vasele sanguine si vederea persoanei bolnave
Dr. Minescu a subliniat gravitatea complicatiilor date de diabetul zaharat: infarct miocardic, hipertensiune arteriala severa, cardiopatie ischemica dureroasa, accident vascular cerebral. Alte complicatii sint cele oculare: retinopatia diabetica, cu cele patru stagii, ajungindu-se chiar la cecitate (orbire). "De asemenea, aceasta boala afecteaza si rinichii