Aula Universitatii "Petru Maior" a gazduit ieri conferinta "Politici de dezvoltare regionala" a prof. univ. dr. Vasile Puscas, fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana.
Prezenta profesorului Puscas la Targu Mures a fost prilejuita de lansarea cartii "Relatii internationale/transnationale", aparuta sub egida Institutul de Studii Internationale al Universitatii „Babes-Bolyai".
Puscas ii avertizeaza pe romani ca trebui sa renunte la localism, dar si la resentimente istorice, si sa inceapa sa vada in integrarea europeana o competitie.
Integrarea europeana a Romaniei, deficientele si perspectivele unei Europe care s-a saturat de extindere si viseaza la competitivitate au fost temele conferintei sustinute ieri in Aula Universitatii "Petru Maior" de profesorul si politicianul Vasile Puscas, fost negociator cu Uniunea Europeana in perioada 2000-2004.
Lejeritatea discursului, facilitat de "trairea istoriei", a facut ca expunerea profesorului Vasile Puscas sa fie gustata si aplaudata de auditori, carora fostul negociator le-a explicat conceptele pe care se bazeaza Europe unita, precum si felul in care Romania ar trebui sa abordeze procesul de integrare.
Localism vs. regionalizare
Conceptul cheie al expunerii a fost cel de "politici de dezvoltare regionala", pe care, potrivit profesorului Puscas, se bazeaza arhitectura bugetara a Europei in perioada 2007-2013.
Noul regionalism, care presupune o revalorizare si o redefinire a regiunii, care nu mai este conceputa din punct de vedere geografic, istoric si cultural, ci demografic si economico social, ar fi, astfel, noua politica a unei Europe care incearca sa-si consolideze pozitia de competitor pe scena internationala.
De altfel, a ap