Privatizarea SNP Petrom pare a fi devenit etalonul de care se tine cel mai mult cont atunci cand se incearca alte privatizari, in sensul de "Asa, nu!". Dupa presedintele Basescu (Romania a ajuns sa cumpere propriul titei de parca "ar fi fost adus din Golf in varful catargului") si ministrul Economiei, Codrut Seres ("Cu certitudine privatizarea Romgaz nu va arata ca si privatizarea Petrom, in toate sensurile"), a venit randul premierului Tariceanu sa isi exprime pozitia fata de viitoarea privatizare a celui mai mare producator intern de gaze naturale, societatea Romgaz.
Acesta a declarat acum doua zile, potrivit Mediafax, ca procesul de privatizare a societatii Romgaz trebuie derulat pe baza unor criterii diferite de cele aplicate in cazul vanzarii Petrom, care au diminuat castigurile obtinute de statul roman din redevente comparativ cu pretul actual al petrolului.
"Modul in care s-a facut privatizarea Petrom a fost o grava eroare, deoarece redeventele nu sunt suficient corelate cu pretul actual al petrolului, si din acest motiv vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Ar fi fost bine ca statul sa castige mai mult atunci cand pretul petrolului creste", a declarat premierul, citat de Mediafax.
Contactati, oficialii Petrom nu au dorit sa comenteze aceste afirmatii.
Listarea pe bursa
Oportunitatea privatizarii Romgaz cu un partener strategic, precum in cazul Petrom, a reprezentat unul dintre subiectele discutate, joi, de presedintele Traian Basescu cu membrii Guvernului, atat seful statului, cat si premierul convenind ca este necesar ca modalitatile de vanzare sa fie atent analizate in prealabil.
"Presedintele a exprimat indoieli ca o astfel de procedura ar fi cea mai buna solutie in viitor, iar Guvernul si eu personal sustinem ca trebuie sa ne gandim foarte bine in ceea ce inseamna modalitatile de privatizare a Rom