Romania se pregateste, alaturi de Bulgaria, sa devina membru cu drepturi depline al Europol, organism prin care se realizeaza un schimb de date si informatii ce vizeaza infractiuni financiare, trafic de droguri si de fiinte umane, contrabanda, omoruri si rapiri. De asemenea, se colaboreaza si pentru rezolvarea unor infractiuni grave asupra proprietatii, trafic de materiale nucleare si radioactive, infractiuni contra mediului, furturi si terorism, cu accent pe gruparile infractionale implicate. Incepand de maine, timp de 3 zile, la Ruse, oficiali ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se vor intalni cu omologii lor straini pentru a discuta Proiectul de Extindere a Oficiului European de Politie - Europol. Delegatia romana va fi condusa de liderul Proiectului, chestor Corneliu Alexandru, directorul general al Directiei Generale Integrare Europeana si Relatii Internationale din MAI, alaturi de care se vor afla chestorii Eugen Corciu, adjunct al sefului Politiei Romane, si Mihai Gheorghe Stoica, seful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, dar si seful Unitatii Nationale Europol, subcomisarul Mihai Nastase.
Unitatea Nationala Europol a fost infiintata in cadrul unei conventii de twinning ce s-a derulat in perioada 1 ianuarie - 22 iunie 2005, in urma semnarii de catre Romania, la data de 25 noiembrie 2003, a Acordului privind cooperarea intre Romania si Oficiul European de Politie - Europol.
Cooperarea mai vizeaza si schimbul de informatii in vederea verificarii, completarii si valorificarii pe caile cele mai adecvate a cunostintelor de specialitate, a raportarilor de situatii generale, proceduri de investigare, metode de prevenire a criminalitatii, consultanta si sprijin in investigatii individuale. "Pentru Romania, aceasta prima reuniune reprezinta continuarea fireasca a responsabilitatilor asumate prin semnarea la 25 noiembrie 2003