Dacă episodul "Năstase patru case" nu i-a pus liderului PSD cariera în pericol, nu acelaşi lucru se poate spune despre "Operaţiunea Mătuşa". De data aceasta, Adrian Năstase a devenit foarte Dacă episodul "Năstase patru case" nu i-a pus liderului PSD cariera în pericol, nu acelaşi lucru se poate spune despre "Operaţiunea Mătuşa". De data aceasta, Adrian Năstase a devenit foarte vulnerabil nu atât pe scena politică, cât în cadrul propriului partid. Este poate primul şoc serios pe care liderul PSD îl suportă şi care poate duce la o înlăturare a lui din zona liderilor. Nu Alianţa îl va executa, ci chiar PSD. Sunt mai multe premise ale acestui scenariu.
Mai întâi e vorba de cadrul general. România nu este încă pregătită să accepte lideri bogaţi în zona social-democraţiei. În Germania, dacă nu eşti un om cu stare şi prestanţă financiară, nici nu poţi accede spre vârfurile SPD. La noi însă, electoratul simpatizant al social-democraţiei se suprapune cu populaţia sărăcită, cu nevoiaşii şi oropsiţii tranziţiei spre capitalism. Ei acceptă şi respectă, la limită, lideri bogaţi, dar care trebuie să fie şi cinstiţi. Or, la Năstase, indiferent de cât de mult poate proba legalitatea averii, e greu de digerat faptul că a adunat 10 milioane de euro având ca activitate de bază politica. Ferma de la Cornu nu poate acoperi fabuloasele profituri, în schimb, mătuşile sunt prea multe şi prea dedicate toate Danei şi lui Adrian.
Un alt semn rău pentru Năstase vine de la activul de partid. Poate plăteşte acum şi jocul la două capete pe care l-a făcut la Congresul partidului, când l-a susţinut pe Iliescu până în ultimul moment, după care a cuplat imediat la noua formulă reformistă. Năstase nu a avut în acele momente nici un grup personal de susţinere, a fost ambiguu şi puţinii oameni loiali au fost dezamăgiţi de şovăiala sa. A devenit astfel vulnerabil în faţa ambelor fracţiuni, şi