Unul dintre obiectivele majore ale presedintiei austriece a Uniunii Europene este relansarea discutiilor asupra Tratatului constitutional. Potrivit declaratiilor cancelarului Wolfgang Schussel, printr-un minim de amendamente adus formei actuale a Constitutiei, se poate ajunge la o acceptare unanima a acesteia, fapt ce ar duce si la deblocarea institutionala a Uniunii.
"Constitutia europeana nu este moarta, dar nici nu este in vigoare'', a declarat Schussel la intrevederea avuta cu membrii Comisiei Europene. Problema ridicata in context de presedintia austriaca este aceea de a sti daca ea poate relansa ratificarea tratatului, intrerupta in urma cu sase luni de zile de ''nu''-ul franco-olandez, sau daca trebuie sa ii pregateasca actul de deces. Toate optiunile sunt deschise, declara Schussel, care nu exclude nici organizarea unui nou vot in Franta si Olanda, si nici o renegociere. Cei 25 nu vor fixa insa un cadru al discutiilor pe aceasta tema inaintea Consiliului din iunie, care urmeaza sa formuleze si o foaie de parcurs pentru viitorul imediat al Uniunii Europene.
Potrivit opiniilor lansate de unii analisti, presedintia austriaca nu va incerca insa o ''fortare'' a discutiilor pe aceatsa tema, ci, mai degraba, o taraganare a mandatului. Euroscepticismul austriecilor, la care se adauga apropierea alegerilor legislative ar constitui o explicatie suficienta a acestui comportament.
Totodata, nu trebuie uitat nici faptul ca, in general, politicienii europeni considera ca deblocarea Tratatului constitutional depinde in mod esential de rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta, de anul viitor.
Propunerile Frantei
Dupa esecul scrutinului constitutional din 2005, Jacques Chirac incearca acum sa relanseze dezbaterile asupra Constitutiei europene, cu riscul declansarii unor puternice controverse. O decizie in acest sens, consid