Adrian Tarau(Foto: )
Adrian Tarau este cetatean roman si are toate drepturile si libertatile consacrate de Constitutia Romaniei.
Din cate se cunoaste pana acum, nu a fost condamnat inca definitiv de nici o instanta romaneasca, astfel ca, in conformitate cu articolul 23(11) din legea fundamentala a Statului Roman, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie "pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata".
De aproape patru ani, el a iesit din tara, prin Vama Bors, ceea ce nu este, iarasi, nimic nelegal, nu a dobandit alta cetatenie intre timp si, in baza altui articol din Constitutie, "se bucura in strainatate de protectia statului roman", cu mentiunea ca "trebuie sa-si indeplineasca obligatiile, cu exceptia acelora ce nu sunt compatibile cu absenta lui din tara". Problema este daca autoritatile romane i-au cerut vreodata, prin mijloacele pe care tot Constitutia si celelalte legi interne le-au pus la indemana lor, sa se achite de aceste obligatii corelative.
GAZETA a descoperit, cu stupoare, ca nu s-a facut absolut nici un demers in acest sens si ca opinia publica a fost indusa in eroare cu nerusinare, fiind lasata sa creada ca justitia romana se ocupa de aducerea cu forta din strainatate a fiului fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau.
Ce au spus ministrii PSD
"Nu am nimic de ascuns. Acum sunt in Ungaria. O sa vin acasa si o sa ma pun la dispozitia organelor de cercetare penala", declara Adrian Tarau in luna mai a anului 2002, dupa ce a aflat ca, dupa redeschiderea urmaririi penale, fusese citat in dosarul "Lucmir", in care era invinuit de contrabanda cu benzina.
"Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, acuzat de contrabanda cu produse petroliere, ar putea fi da