Preluarea presedintiei rotative a Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2006 a insemnat pentru Austria si mostenirea programelor anterioare, printre care cele mai importante sunt legate de extindere si relatii externe. Prioritatea, releva Euractiv, vor fi Balcanii occidentali. Turcia va fi insa si ea o problema de neocolit.
Romania si Bulgaria
Pentru a doua oara de la aderarea sa din 1995, Austria preia presedintia Uniunii Europene. In tot acest interval, tara s-a facut remarcata prin scepticismul si negativismul cu care priveste procesul de extindere a Uniunii, si si-a atras o multime de critici din aceasta cauza...
In ceea ce priveste relatiile externe si extinderea, principalul obiectiv al cancelarului Schussel va fi regiunea Balcanilor occidentali. In acest sens, Viena se va stradui sa ofere ''o perspectiva europeana clara tarilor din Europa de Sud-Est, in conformitate cu agenda de la Tessaloniq a Uniunii''.
Tot sub presedintia austriaca, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte, in aprilie sau mai, rapoartele de monitorizare pentru Romania si Bulgaria in vederea aderarii la Uniune. Pe baza acestor rapoarte, Austria va putea fie sa propuna Consiliului pregatirea aderarii celor doua tari la 1 ianuarie 2007, fie sa amane aderarea cu un an, daca pregatirile de aderare vor fi considerate incomplete pentru anumite domenii cheie. Acest proces de examinare va trebui sa continuie in 2006 cu Croatia si Turcia.
''Romania si Bulgaria trebuie sa poata adera la UE in 2007, 2008 sau mai tarziu, in timp ce aderarea Croatiei si a Macedoniei este prevazuta sa aiba loc imediat dupa aceea'', a declarat cancelarul Wolfgang Schussel.
Problema Turciei
Austriecii privesc cu o foarte mare ostilitate ideea aderarii Turciei la Uniune. Din aceasta cauza, misiunea lui Schussel de a gasi o cale de discutie amiabila cu Anka