TERIBILUL HASDEU Ca sa dovedeasca lumii intregi ca este barbat, adolescentul Bogdan Petriceicu Hasdeu si-a ofensat protectorul, apoi l-a provocat la duel.
Se afla la varsta la care credea ca are ceva de dovedit, ca, indiferent ce se va intampla, numele lui va fi asociat cu un erou. Citise mult, mai ales ca in familia sa se dezvoltase un adevarat cult pentru Puskin. Tatal sau, Alexandru Hajdeu, era un mare stimator al lui Puskin. La decesul acestuia in duel, Hajdeu i-a inchinat cateva versuri, in limba rusa, care au aparut in revista Telescop. Marturii despre prima tinerete a lui Hasdeu se gasesc in jurnalul sau tinut in limba rusa. In urma cercetarii istoricilor literari, acestia sunt de parere ca "Insemnarile unui iuncher" "e scris cu intentie vadit literara si intr-un spirit byronian-lermontovian". "Byron insa e interpretat ruseste" - comenteaza George Calinescu in "Istoria literaturii romane" - "orgia romantica devine scandal cazon". In anul 1854, "pustanul de 16 ani" paraseste Chisinaul pentru a se alatura unui escadron de husari, cu care va participa la Razboiul Crimeii.
A PORNIT LA DRUM. Andrei Oisteanu este de parere ca tanarul a luat cu siguranta cu el poemele lui Puskin in ranita. De cum ajunge la escadron, poate pentru ca nu dorea sa fie aratat cu degetul sau pentru ca pur si simplu credea ca ii va placea, Bogdan Petriceicu incepe sa traiasca intens. A trecut prin toate ispitele vietii de cazarma ale perioadei sale: nenumarate escapade amoroase, jocul de carti si de biliard, chefuri la carciuma care provocau adeseori conflicte cu camarazii, dar si dueluri. Anul 1855. Viitorul academician roman se afla cu escadronul la Nicolaev, in apropiere de Odessa. Zile incarcate de framantari. Hasdeu isi face timp sa mentioneze fugitiv in jurnalul sau urmatoarele: "Cearta cu Mayendorf si provocarea la duel. Preparative. Cearta cu Domaradzki si provocarea la