Cod cu sos de ciuperci.
Ingrediente: 1 kg cod (fileuri), 1 lingura zeama de lamaie, sare, 1 varf de cutit piper alb, 2 cepe mici, 40 g unt, 250 g ciuperci, 1/8 l apa, 1 pahar vin alb sec, 30 g faina, 1/8 l smantana acrisoara, 1/2 legatura marar, felii de lamaie.
Mod de preparare:
Se spala fileurile de peste, se zvanta cu un stergar de bucatarie, se taie bucati mai mari, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza.
Se toaca ceapa si se caleste in untul incins. Se adauga ciupercile taiate felii mai groase, apoi bucatile de peste si se dunstuiesc toate, circa 5 minute, amestecand cu grija.
Se toarna deasupra apa si vinul si se lasa sa fiarba, cu capac, 20 de minute. Se scoate pestele si se pune deoparte, la cald, si se incorporeaza in sosul din cratita faina amestecata cu putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mai mare, aproximativ 8 minute, se adauga smantana si se gusta sosul de zahar, sare si piper. Se aseaza pestele pe un platou, se acopera cu putin sos, iar restul de sos se serveste separat. Se garniseste cu marar tocat si felii de lamaie si se serveste cu cartofi fierti, natur.
Fileuri de crap cu risotto
Ingrediente: 4 fileuri de crap (a 250 g), 2 linguri zeama de lamaie, piper alb. Pentru risotto: 1 ceapa, 40 g unt, 125 g orez cu bobul lung, 3/8 l zeama fierbinte de carne (knorr+apa), sare, mirodenii (dupa gust), 1 varf de cutit sofran, 3 rosii, 1/2 lingurita salvie maruntita. In plus: 1 lingura faina, 2 oua batute, 80 g unt, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
Se spala fileurile de peste sub jetul de apa rece si se zvanta cu un stergar. Se stropesc cu zeama de lamaie, se pipereaza, se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda.
Pentru risotto: se caleste ceapa tocata in untul incins, pana ce devine sticloasa, se adauga orezul zvantat si se prajeste, si el, circa