O fabrica in care Statul Roman a investit peste 30 milioane de dolari este lasata in paragina de mai bine de cinci ani. Intreprinderea "Amidip", care trebuia sa produca tuburi de fonta ductila in orasul hunedorean Calan, a fost gandita sa rezolve gravele probleme sociale si sa valorifice potentialul siderurgic al zonei.
Patru guverne au alocat, incepand din 1997, mai multe milioane de dolari pentru realizarea acestei investitii. Cu toate ca banii au fost cheltuiti, si utilajele au ajuns in curtea fabricii, firma "Amidip" este momentan in lichidare judiciara, iar angajatii si-au pierdut locurile de munca.
Liderii de sindicat si chiar prefectul judetului acuza cercurile de interese ca nu vor ca Romania sa produca tuburi din fonta ductila, fiind mai profitabil importul acestora. O situatie similara exista si in alt oras hunedorean, la Orastie.
Sindicalistii din siderurgia hunedoreana au cerut Departamentului National Anticoruptie (DNA) sa investigheze situatia de la Calan si sa gaseasca vinovatii pentru "uciderea din fasa" a primei linii complete de productie de tuburi din fona ductila din Romania. Societatea "Amidip", care trebuia sa produca tuburi din fonta, se afla in faliment la mai putin de trei ani de la infiintare.
Firma falimentata inainte de a produce
Utilajele pentru productia de tuburi au fost importate, dar nu au fost montate, acestea zacand ambalate in halele firmei de mai bine de patru ani. Liderul filialei hunedorene al Cartel "Alfa", Petru Vaidos, sustine ca in spatele falimentarii "Amidip" stau anumite cercuri de interese.
"La Calan se impune o ancheta a DNA pentru ca prin ceea ce s-a intamplat acolo se dovedeste destul de clar ca anumite grupuri de interese nu doresc ca in Romania sa se produca tuburi din fonta ducti