Dinspre Romania, Uniunea Europeana aduce cu un pom laudat numai bun sa te duci la el cu sacul. Teoretic, asa cum vad lucrurile romanii, integrarea europeana ar trebui sa le rezolve toate problemele. In primul rand asteapta ca din sumele ametitoare pe care oficialii de la Bruxelles si de la Bucuresti le tot "arunca" de ani de zile macar ceva euro sa li se aseze frumos in portofele. O data cu aderarea la Uniunea Europeana catre Romania vor veni sume considerabile de bani. Ca sa le cheltuiasca si sa se regaseasca intr-un nivel de trai mai ridicat, romanii trebuie sa se conformeze unor reguli, nu romanesti asa cum sunt obisnuiti, ci europene.
Spre exemplu, numai in primii doi ani de la aderare, Romania va fi beneficiara a nu mai putin de 6 miliarde de euro, fonduri structurale destinate dezvoltarii regionale. Este vorba de regenerarea economica a regiunilor slab dezvoltate, de sprijinirea conversiei economice si sociale, de sprijinirea adaptarii si modernizarii politicilor si sistemelor de invatamant, instruire si ocupare a fortei de munca.
Pentru a beneficia de sumele considerabile alocate de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa indeplineasca insa anumite conditii. Pana a ajunge la proiecte, este nevoie in primul rand de indeplinirea criteriului privind organizarea teritoriala. Tarile candidate trebuie sa convina cu Comisia Europeana asupra unei clasificari NUTS pentru implementarea fondurilor structurale. NUTS (Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale Statistice) claseaza regiunile statelor membre in functie de o serie de variabile socio-economice – demografie, conturi nationale, somaj, forta de munca, energie, agricultura si silvicultura, transporturi si cercetare-dezvoltare. Romania are deocamdata o clasificare NUTS provizorie, pe baza celor 8 regiuni de dezvoltare existente. Insa nu numai o data politicienii, dar n-au fost singurii, au reclamat ineficienta