Sase din zece cehi au contracte de economisire-creditare. In Austria, sistemul este utilizat de peste jumatate din populatie, iar Germania s-a reconstruit cu ajutorul lui. A venit si rindul romanilor sa il foloseasca pentru a-si lua o casa, daca sint dispusi sa puna bani deoparte pentru asta.
Un studiu recent, realizat de GFK Romania, dezvaluie un fapt deloc surprinzator. 45% dintre romani, intrebati ce-ar face cu banii daca ar avea sumele necesare, au indicat investitiile in case sau apartamente.
Motivatia nu vine atit din previziunea ca pretul pe piata locativa este in continua crestere, deci investitia e intr-adevar buna, cit din dorinta omeneasca de a avea un acoperis proprietate personala deasupra capului. La un credit ipotecar sau imobiliar clasic, aproape totul este prohibitiv pentru persoanele cu venit mediu.
O simulare de plata a ratelor lunare la o suma modica in raport cu preturile vehiculate pe piata locativa te poate uimi. De aceea, pe segmentul de piata al persoanelor cu venituri medii si mici au aparut banci de nisa care ofera produse de economisire - creditare pentru locuinta.
In prezent, acestea ofera cea mai ieftina optiune celor care planuiesc sa-si cumpere o locuinta pe credit si este prezenta pe piata din Romania prin bancile pentru locuinte Raiffeisen si HVB.
Produsele de finantare imobiliara se adreseaza in special clientilor care nu dispun de resursele financiare pentru achizitionarea ori construirea unei locuinte sau pentru avansul solicitat de banci in vederea acordarii unui credit imobiliar.
Ieftin cu sprijin de la stat
Economisirea si creditarea in domeniul locativ, un concept relativ nou pe piata bancara romaneasca, presupune acceptarea de depozite de la clienti si acordarea acestora unor credite cu dobinda fixa pentru activitati in domeniul locativ.
@