Dupa vanzarea BCR, pentru suma record de 3,75 miliarde de euro, cateva alte mari societati asteapta anul acesta sa plece de la stat. Procesul va fi dificil pentru unele: firmele-mamut, cu datorii istorice de zeci de miliarde de lei, o parte scoase deja in repetate randuri la privatizare, fara succes. Pentru altele insa, ca societatile energetice, concurenta va fi acerba, intre investitori de renume.
Dupa prestatia slaba in materie de privatizari a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului in 2005, noul presedinte al institutiei, Razvan Orasanu, a declarat cu ocazia investirii sale in functie ca in urmatoarele doua luni va face o lista cu societatile care vor fi considerate prioritare in procesul de privatizare din 2006.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca "ceea ce mai avem astazi in portofoliu trebuie urgent privatizat. La orizontul lui decembrie 2007 cea mai mare parte a portofoliului va trebui sa fie privatizat, nu spun lichidat, desi vor fi necesare si asemenea masuri", a afirmat Tariceanu, citat de Mediafax. El a aratat ca este necesara urgentarea procesului de privatizare, intrucat situatia intreprinderilor care au deja probleme se inrautateste o data cu trecerea timpului. "A existat o conceptie gresita la nivelul autoritatii de privatizare care a insemnat maximizarea profiturilor. Nu intotdeauna profitul trebuie sa fie prioritar", a explicat Tariceanu.
Premierul s-a aratat in favoarea lichidarii societatilor cu pierderi care nu reprezinta interes, afirmand ca o intreprindere economica "nu este un loc de protectie sociala".
Marile restante - Electroputere si Tractorul
Doua dintre marile societati care au trecut prin tentative esuate de privatizare sunt Electroputere Craiova si Tractorul Brasov. Numai ca situatia acestora este diferita.
Producatorul de locomotive Electroputere Craiova se afla